A gazdasági világválság beköszönte elött (mondjuk 1 éve) a reklámok közt egyre több lett a hitelről szóló.
Ha még emlékszel, mindenféle különleges ajánlattal próbálták rávenni mindazokat, akik egy kicsit is gondolkoztak a hitelfelvételen. Nem is a hírdetések unásig ismétléstől lett a téma közhely; na de elöbb árnyaljuk a "hitel" kifejezést!
A szó maga  pozitív értelmű. Például valamit "hitelt érdemlően bizonyítani", vagy "ő egy hiteles ember" kifejezésekben használatos. A negatív szavakat - jó vezetőhöz hasonlóan -  a média is kerüli (ez a reklám műfajűból adódik). Napjainkban a nyomorékra is azt mondjuk: megváltozott munkavégző képességű; a takarító pedig köztisztasági menedzser, csak nehogy bántsuk az ő vagy bárki érzékenységét!
Ezzel együtt felesleges szépíteni: a hitel az tartozás. a hitelt felvevő ember pedig adós!
Ismerjük ugye: adósok börtöne, adósságspriál? Ezek a szavak nem kerülnek a bombajó hitelkonstrukciók portfóliójába!
Ami segít legyőznia 30-40%-os törlesztőrészlet-emelkedés miatt érzett szorongást, az az arről való beszélgetés! A hitel dolga akkor válik közhellyé, amikor adós barátaink fröcsögve kérdezik egymástól nap-nap után: "Mennyi az euró?" "B@sszák meg!" "Neked mennyivel ment fel a törlesztőd?" Ilyenkor kínosan érzem magam, hogy nem tudok hozzászólni, valahogy úgy, mint aki nem láttam a meccset előző nap.
Szinte irigylem őket, hogy van közös témájuk, ha ilyen áron is...

Szerző: Hannibal Lektor  2009.08.14. 10:50 Szólj hozzá!

Címkék: közhely adósság beszéd gazdasági világválság kozhely

A bejegyzés trackback címe:

https://kozhelyes.blog.hu/api/trackback/id/tr741308791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása